İstanbul Aikido’nun kurucusu olan Zühtü Akıllı, Japonya Aikikai’den 6. Dan olup aynı zamanda Türkiye Aikido (Wushu) Federasyonu’ndan 6.Dan ve 5.Kademe Teknik Direktörüdür.
“Şu anki en modern savunma sanatı olan AIKIDO; ruhsal, duygusal, zihinsel ve fiziksel yönden yaşamımızda uyum geliştirmemizi sağlayan 21.yüzyılın en gelişmiş sporu, savunma ve sanat reformudur.”
Zühtü Akıllı Sensei
Sensei
Japonca iki kanji’nin (Sen ve Sei) bir araya gelmesiyle oluşan Sensei; öğretici, usta, önce doğmuş veya önden giden anlamında kullanılmaktadır. Ancak bu kelime derin bir felsefe içermektedir. Sensei bilgiyi rehber edinen ve önderlik yapandır. Öğrencilerin istedikleri noktaya ulaşmaları için kendi deneyimlerini aktarır. Onların yolculuğunda doğru yolda ilerlemesi için gerekli kuralları keşfetmelerini sağlar. Kişinin kendisi için en iyisini yapması ve evrenle uyum içerisinde yer alması için gerekli yönlendirmeleri yapar.
Üzerine çok fazla kitap, makale yazılmış olsa da bu kavram üzerinde fikir yürütmek görecelidir. Sensei kelimesi, zamanla belli bir dereceye gelmiş herkese söylenir olsa da aslen Sensei, derece ile kazanılabilecek bir sıfat değildir. Herkes sensei değildir.
Ter her zaman akar; asıl soru "ter ne ile yoğruluyor?"
Sensei, terini sabır ve saygı ile yoğuruyorsa ne ala. Acısını, öfkesini, hırslarını da katıyorsa terine, kötü...
Ter ne acı ne ego ne de kibiri kabul ediyor ama ille de ilave edenler varsa zaten onlar asla erdem merdivenlerini çıkamıyorlar.
Sensei ruhu, zaman ilerledikçe en muhteşem halini alsa da, daha yolun başındayken de nasıl pişeceği belli oluyor.
Hamuru ancak yoğuran bildiği için sizin karşılaşmış olduğunuz ilk ve tek hocanızdır kıvamını tutturan.
Ter ne kadar sizden çıksa da üzerinize , ona anlam katabilen ilk ve tek bir defa karşılaşacağınız kişidir “sensei”.